sâmbătă, 31 martie 2012

Jargonul folosit in lucrul cu fibra optica

Tehnologia fibra optica inseamna transmiterea de semnale de la o locatie la alta sub forma de lumina modulara prin fire f subtiri de fibra optica de dimensiunea unui fir de par. Aceste semanle pot fi semnale analog sau digital. sau de voce, date sau informatii video. Fibra optica poate transporta informatii mai multe, pe distante mult mai mari si intr-un timp mult mai scurt decat o poate face tehnologia prin cupru, sau wireless.
Dar acesta tehnologie foloseste un jargon propriu, de specialitate:

Sistemul metric pentru fibra optica


unitati de masura pentru fibra optica
Fibra optica, ca o tehnologie internationala, foloseste un sistem metri standard ca forma de masura.
Cativa termeni uzuali:
Metru: 3.28 feet, 39.37 inchi. Lungimea cablurilor de fibra optica de regula este exprimata in metri si kilometri.
Micron: a 1.000.000a parte dintr-un metru; 25microni = 0.001 inchi. Micronul este unitatea de masura pentru diametrul fibrei optice, majoritatea cablurilor de fibra optica avand diametrul de 125 microni.
Nanometru: a 1.000.000.000a parte dintr-un metru. Aceasta unitate de masura este folosita cu precadere in industria de fibra optica pentru a masura lungimea de unda a semnalului luminos (ex: 850 sau 1300nm)



Fibra propriu-zisa

constructia fibrei
Fibra optica: fasii inguste si foarte transparente de sticla sau plastic care conduc lumina.
Miezul:  este centru fibrei prin care este transmisa lumina.
Teaca (cladding): este invelisul exterior fibrei , care are rolul de a bloca lumina in core si de a o conduce de-a lungul cablului, chiar si in spatii curbe.
Buffer-ul: O imbracaminte dura de plastic care protejeaza fibra de sticla de murdarie sau deteriorare fizica. Bufferul este indepartat de instalator atunci cand fibra este taiata sau sudata.
Mod: Un singur impuls electromagnetic ( o raza de lumina) care trece prin fibra optica.
Fibra optica multimode: are un miez mai gros ( de regula 50 sau 62.5 microni) si este folosita cu o sursa laser sau LED la o lungime de unda de 850 si 1300nm pe distante scurte. De regula se foloseste pentru retele LAN, de viteza mai mica.
Fibra optica singlemode: are un miez mult mai ingust, de aprox doar 8-9 microni, deci transmite doar un singur mod. Acest tip de fibra optica este folosit in telefonie( distante lungi, metropolitane, sau FTTX) sau CATV cu surse laser de la 1310 pana la 1550nm. Este creata pentru distante foarte mari si viteze foarte mari.
IDul fibrei: Fibrele optice sunt identificate dupa diametrul miezuului si al tecii( ex: 50/125 MM). Majoritatea fibrelor MM si SM au un diamentru exterior de aprox 125microni, doar o idee mai gros decat un fir de par.
Fibra optica de platic (POF): are un miez gros, de regula 1mm si este o fibra multimode folosita pentru retele cu distante scurte si viteze mici.


Cablul de fibra optica


cablu de fibra optica 
Cablul: asigura protectie fibrei impotriva agresiunilor fizice care pot aparea in timpul instalarii si impotriva mediului inconjurator , o data ce fibra este instalata. Cablurile pot contine de la 1 fibra pana la 1milion de fibre in interior. Cablurile de fibra optica sunt de trei tipui in principal: cu buffer ingust cu o manta foarte subtire pentru protectie ( folosite indoor), tub liber (loose tube) si fasii( ribbon), care cuprind cel mai mare numar de fibre in interiorul mantalei.
Mantaua:  Invelisul exterior al cablului.
Intarituri:  intaresc cablul de fibra optica si previn indoirea, rasucirea acestuia.
Armura:  Descurajeaz rozatoarele sa atace cablul de fibra optica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu