joi, 5 aprilie 2012

Specificatii fibra optica

Specificatiile uzuale pentru fibra optica sunt dimensiunea (diametrul miez/teaca in microni), coeficientul de atenuare( dB/km) and lungimea de unda (MHz-km) pentru fibra optica multimode si modul de polarizare-dispersie pentru fibra optica multimode. In timp de producatorii au si alte specificatii in vdere atunci cand produc fibra optica, cum ar fi date numerice despre unghiurile luminii in fibra propriu-zisa, 'ovalitate' (cat d erotunda este fibra),  despre despre concentricitatea miez/teaza, aceste aspecte nu afecteaza in general utilizatorii care cauta sa cumpere fibra optica sau sa instaleze.


Dimensiuni fibra optica si tipuri

Fibra optica vine in principal in doua tipuri mari, singlemod si multimod. Exceptand fibrele folosite in aplicatiile speciale, fibra optica singlemode poate fi considerata mereu avand doar o singura dimensiune. In cazuri exceptionale cand se lucreaza cu cabluri subamrine, atuni e posibila particularizarea acestora.


Fibra optica MM poate veni in mai multe dimensiuni, optimizate pentru diferite retele si surse, dar industria o standardizeaza la 62.5 diametru miez in anii '80( 62.5/125 microni mai este numita si OM1, tip standar de fibra optica). Modelul 50/125 a fost folosit in anii '70 pentru aplicatii telecom, inainte ca fibra singlemode sa devina disponibila. Tipul 50/125 mai este denumit si OM2 standard si ofera lungime de banda mare si permit conexiunilor gigabit sa mearga pe distante mai lungi. Noile OM3 sunt aceleasi tipuri 50/125 dar optimizate laser si cunt considerate de cei mai multi cea mai buna aplicatie pentru fibra optica mm.


Pentru a indentifica tipul de fibra dintr-un cablu exista culori standarizate pentru manta, specificate in nomenclatorul TIA-598, care reglementeazaculorile cablurilor si a conectorilor.

Un comentariu:

  1. Un articol cat se poate de educativ. Eu ma tot uit pe net la ceva aparate de taiat fibra optica. Am gasit pe acest site cateva modele de cleaver fibra optica, dar inca fac studiu de piata. Vreau sa cumpar pentru cineva si ma tot interesez...

    RăspundețiȘtergere